Ce este uleiul de motor si de ce este important?

Ce este uleiul de motor si de ce este important? Uleiul de motor, o componenta esentiala pentru buna functionare a vehiculelor noastre. Acesta este un fluid esential folosit in motoarele vehiculelor cu ardere interna pentru a lubrifia si proteja componentele interne ale motorului. Acesta are multiple roluri in functionarea corecta a unui motor. Atunci cand vrei sa achizitionezi ulei de motor, trebuie sa te asiguri ca acesta este de buna calitate. Conform celor de la Revizieshop.ro, exista cateva criterii care pot decide calitatea acestui produs.

Vascozitatea – ce este si de ce conteaza?

Vascozitatea este un termen des intalnit in discutiile despre uleiul de motor, dar ce inseamna cu adevarat si de ce este atat de importanta? Ei bine, vascozitatea reprezinta capacitatea uleiului de motor de a curge sau de a se deplasa in motor la diferite temperaturi. Ea este masurata in unitati numite grade de vascozitate, cu valori mai mici indicand un ulei mai subtire, in timp ce valori mai mari indica un ulei mai gros.

Aditivii – ce sunt si cu ce ajuta?

Aditivii sunt ingrediente speciale adaugate in uleiurile de motor pentru a imbunatati performanta si pentru a prelungi viata motorului. Acesti mici „asistenti” chimici au roluri variate si esentiale in functionarea uleiului de motor. Iata cateva exemple:

Detergentii – Acesti aditivi curata depunerile de funingine si reziduurile din interiorul motorului, mentinandu-l curat si eficient.
Dispersantii – Ei previn acumularea particulelor solide si a depunerilor in ulei, mentinandu-l limpede si fluid.
Antioxidantii – Protejeaza uleiul si piesele motorului de efectele daunatoare ale oxidarii la temperaturi ridicate.
Antispumantii – Previne formarea spumei in ulei, ceea ce ar putea afecta lubrifierea corecta.
Inhibitorii de coroziune – Protejeaza componentele metalice ale motorului de coroziunea cauzata de umiditate si substante chimice nocive.

Verifica regulat nivelul de ulei si completeaza-l daca este necesar. Un nivel prea scazut sau prea ridicat poate afecta performanta motorului. Din fericire, poti avea mereu la indemana uleiuri bune, precum 5W30 Castrol, preturile lor fiind accesibile.

Leave a Comment